Dat er ook in de winter voldoende te beleven valt in de tuin, bewijzen deze fraaie winterbloeiers.

Hamamelis

Hoe lager de temperatuur, hoe rijker en geuriger de bloei van Hamamelis. De struik kan ingedeeld worden in drie soorten: Hamamelis mollisHamamelis japonica en Hamamelis x intermedia. Hamamelis heeft wel wat ruimte nodig. Plant hem op een ruime halfschaduw tot schaduwrijke plek. De bladeren van alle toverhazelaars zijn rond of ovaal en verkleuren in de herfst naar geel en oranje. De bloemen, die op minimaal twee jaar oud hout bloeien, zitten in luchtige propjes langs de takken en verschijnen tussen december en maart, afhankelijk van de soort. Ook in vershillende tinten geel en bruinrood verkrijgbaar. 

Hamamelis Orange Beauty 250 250

Hamamelis x intermedia 'Orange Beauty'


Mahonia

Mahonia is een wintergroene sierheester die een hoogte bereikt van circa 100 tot 150 cm. Het stekelige groene blad van Mahonia verkleurt vaak naar een bronskleur in de winterperiode.

In de periode december-februari verschijnen de gele bloemen. Na de bloei vormt Mahonia niet-eetbare blauwzwarte bessen.

De standplaats van Mahonia dient halfschaduw tot schaduw te zijn. Mahonia is goed winterhard. 

Mahonia X Media Charity 250 250

Mahnonia x media 'Charity' 

 

Viburnum

Viburnum tinus behoord tot de meest waardevolle wintergroene struiken. Zijn compacte groei en de uitzonderlijke bloeitijd maken deze plant tot een populaire soort.

De plant bloeit met witte, platte schermen. De knoppen zijn wit-rose van kleur. De bloei gegint al in november en loopt tot maart-april. De bessen verschijnen daarna in grote getalen en verkleuren van rossig naar staalblauw tot zwart.

De planten staan het liefst op een beschutte plaats is de volle zon. Ze verdragen warmte en laten zich zeer goed snoeien. In de zuid europese landen ziet men deze soort ook vaak als haag aangeplant. 

Viburnum Tinus Eve Price 250 250

Viburnum tinus 'Eve Price'

 

Prunus

Het woord ‘Autumnalis’ in de Latijnse naam van de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ verwijst naar de bloeiperiode die in oktober begint en tot december-janiari duurt. Deze bloei valt niet altijd op als er nog bladeren aan de boom zitten. Dat is afhankelijk van het weer in het najaar. Meestal volgt echter een tweede bloei in het vroege voorjaar. Er worden onopvallende zwarte vruchtjes gevormd die niet geschikt zijn voor consumptie.  

Prunus Subhirtella Autumnalis Rosea 250 250

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'

 

Advies

Er zijn nog vele andere soorten interessante winterbloeiers. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. 

Ik wil graag advies